Za snajperskými útokmi v Kyjeve je údajne ukrajinská tajná služba

31.03.2014 Celý región

Kyjev 31. marca (TASR) - Snajperi, ktorí vo februári strieľali v uliciach Kyjeva, patrili k ukrajinskej tajnej službe. Na základe analýzy fotografického materiálu a videozáznamov poskytnutých obyvateľmi Kyjeva o tom informoval americký internetový denník The Daily Beast.

Fotografie a videozáznamy podľa denníka dokazujú, že ostreľovači konali na "objednávku" proruského, medzičasom zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Denník tvrdí, že obrazový materiál získal od Kyjevčanov, ktorí nemajú napojenie ani na jednu z politických strán.

Na snímkach vidno príslušníkov oddielu špeciálneho určenia Alfa, ako sa pripravujú na akciu v areáli Služby bezpečnosti Ukrajiny, ktorá sídli asi tri bloky od Námestia nezávislosti, kde sa od novembra konali protivládne demonštrácie.

Snímky pochádzajú z 20. februára, pričom ide o záznam udalostí od rána do približne poludnia. V tento deň prišlo na Námestí nezávislosti a v okolitých uliciach po zásahu ostreľovačmi o život takmer 50 ľudí, pripomína rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Príslušníci oddielu Alfa sú zachytení pri príprave na operáciu: majú oblečené nepriestrelné vesty, na hlavách prilby a sú vybavení snajperskými puškami a nábojmi do nich. Mnohí z nich mali na rukávoch bielu alebo žltú pásku. Pred odchodom z areálu si na tváre natiahli kukly.

Americkí novinári vo svojom článku tvrdia, že príslušníci Alfy absolvovali tréning v ruskej Federálnej bezpečnostnej službe.

Moskva však zo zodpovednosti za streľbu v uliciach Kyjeva obviňuje ukrajinské radikálne nacionalistické hnutie Pravý sektor, ktoré to ale odmieta.

Predbežnú správu o doterajších výsledkoch vyšetrovania februárovej streľby v uliciach Kyjeva predloží ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tento štvrtok. Podľa jeho slov v rámci vyšetrovania bolo zadržaných už niekoľko osôb vrátane policajtov a príslušníkov zločineckých bánd.

Protivládne demonštrácie na Ukrajine si vyžiadali viac ako 100 obetí na životoch. Podľa niektorých zdrojov je stále nezvestných vyše 150 ľudí, informovala agentúra UNIAN.
 
 
 

Vyberte región